Voltige

Voltige

Begin dit jaar hebben we een echte voltigegroep opgericht, die twee keer per maand op zaterdag traint.

Eerst volgende data voltige: 9 en/of 16 juli

Wat is voltige ?

Voltige is gymnastiek op een paard dat aan de longe loopt. De personen die voltige beoefenen, noem je voltigeurs. Het is een echte teamsport, waarbij mannen, vrouwen, jongens en meiden van verschillende leeftijden een team kunnen vormen. Het is namelijk bij voltige zeer handig om lengteverschillen in het team te hebben.

Op een wedstrijd zijn er twee onderdelen: de plicht en de kür. In de plicht worden de zogenaamde ‘verplichte oefeningen’ getoond. Afhankelijk van de klasse waarin gestart wordt, zijn de oefeningen moeilijker om uit te voeren. In de laagste klasses zijn de oefeningen bijvoorbeeld de vrije zit, de bank en het knielen. In de hogere klassen komen daar de molen, flanken, scharen en het staan bij.

De kür is het spectaculairste onderdeel, waarbij op muziek een show wordt gegeven. Er mogen maximaal drie voltigeurs tegelijk op het paard zitten, hangen of staan. De grote voltigeurs zijn doorgaans nodig als basis, terwijl de kleinste voltigeurs in de lucht kunnen worden getild. Alle oefeningen mogen helemaal zelf bedacht worden, waarbij het paard niet gehinderd mag worden. Dit is dus een erg creatief onderdeel.

Aangezien wij nog maar kort begonnen zijn met de voltigelessen, zijn we nu hard aan het oefenen om de basis van de verplichte oefeningen perfect onder de knie te krijgen. Ook verzinnen de voltigeurs zelf welke vrije oefeningen ze willen doen. De meeste oefeningen doen we nu nog individueel, maar als de paarden en voltigeurs het meer gewend zijn, gaan we verder duo-oefeningen verzinnen. Voor een paard is het best gek als er ineens mensen op hem afrennen en er op springen. Ook de paarden moeten dus opgeleid worden voor voltige. De pony Cracker en het paard Domino pakken de voltige al heel goed op. Ook met het paard Zarano hebben we al eens getraind en dat ging ook erg goed.

Voltige iets voor jou? Of een keertje proberen?

Op de foto’s zie je een impressie van wat onze voltigeurs en paarden nu al kunnen. De lessen zijn altijd heel erg leuk, dus kom gerust eens een kijkje nemen. Wil je komen mee voltigeren (één keer of veel vaker), geef dat dan aan bij je instructeur of direct bij Jade of Debra. Ook als je nu geen les meer (bij ons) hebt, maar wel kunt paardrijden, ben je van harte welkom.  Wij zullen zeker een keer een show komen geven op de manege, dus in ieder geval tot dan!


Terug naar Activiteitenoverzicht