De manege, Paul’s tweede thuis

De manege, Paul’s tweede thuis

Voor Paul Brummelhuis is manege Roessingh sinds 1979 zijn 2e thuis.

In het begin bestonden zijn werkzaamheden uit paarden poetsen, opzadelen voor de lessen, stallen uitmesten en afrasteringen van de weilanden controleren. Paul is, zoals velen wel weten, vanaf zijn geboorte bijna blind: hij ziet maar 2 tot 3 procent.  Dat heeft hem nooit tegengehouden gewoon zaken als de inkoop van hooi, stro en paardenbrokken op zich te nemen.

Naarmate de manege drukker bevolkt werd met paarden, ruiters, en stagiair(e)s, veranderden ook Pauls werkzaamheden. Tegenwoordig doet hij lichte stalwerkzaamheden, poetst hij paarden en zadelt hij ze op. Samen met Nicol, ook werkzaam bij manege het Roessingh, is hij verantwoordelijk voor het aansturen van vrijwilligers en stagiair(e)s.

Op een ander vlak heeft Paul zich ook nooit door zijn beperking uit het veld laten slaan. Zo heeft hij dressuurwedstrijden gereden tot zijn vijfendertigste. Dit wel met ondersteuning van zijn broer, die altijd trouw meeging als begeleider. Voor Paul werden er opvallende witte emmers om de dressuurring heen geplaatst, zodat hij zijn proef kon rijden.

Paul heeft een eigen boerderij, waar hij Blonde d’Aquitane vleeskoeien houdt. Deze dieren zijn al jarenlang zijn hobby. Hij heeft daardoor ook een mooie vakantiebestemming in Frankrijk, want daar gaat hij al 22 jaar naar de echte Blonde d’Aquitane-keuring.


Terug naar Actueeloverzicht