De ruiters van de maandagavond

De ruiters van de maandagavond

De maandagavondgroep van zeven uur verdient van de manege ook een plek in het zonnetje. Zodra de ruiters horen dat ze voor deze rubriek geïnterviewd worden, reageren ze bescheiden. ‘Wij? Wat maakt ons dan speciaal?’

Ten eerste: de samenstelling van de groep: louter dames, van verschillende leeftijden. Op dit moment rijden ze met z’n zessen. Over het precieze aantal jaren van samen rijden wordt wel éven gepeinsd, maar dan luidt het unanieme antwoord: ‘Lang!’

De afgelopen jaren heeft de groep al diverse instructrices gehad. Namen als José, Dianne, Susanne, Karin, Marian en Debra komen voorbij. Sommige instructrices vielen een paar maanden in, anderen gaven de groep jarenlang les. Bij elke naam komt ieder met haar eigen herinneringen. Inmiddels heeft de maandaggroep nu ruim een jaar les van Bea.

Bea deelt wekelijks de ruiters in. Meestal op paarden; de pony’s worden het uur ervoor en erna wel weer van stal gehaald. De dames hebben hun favoriete paarden, maar ieder gunt een ander haar paard. Jan, Wagner, Domino, Lancelot en Bonnette zijn meestal van de partij. Pablo wordt ook regelmatig ingezet. Heel af en toe wordt er voor de les onderling geruild.

In de les rijden alle ruiters voor zich, onder begeleiding van Bea. Er heerst een prettige sfeer in de groep. Wie bijvoorbeeld naar de hoefslag toe rijdt, krijgt voorrang. Wie rustig aan wil doen, gaat op de binnenhoefslag rijden. Bij het paard Jan wordt nog wel eens een oogje toegeknepen en gaat de rest aan de kant. ‘We rijden allemaal wel om bij te leren. Je bent nooit uitgeleerd met een paard.’ Na de les staat er (met dank aan Jan) koffie klaar, en wordt er even nagepraat.

In de zomer van 2014 heeft de groep met onder andere Bea een lange buitenrit gemaakt over de Holterberg. Twee uur met elkaar door bos en hei, dat is goed voor het groepsgevoel! De dames zijn van plan het zeker weer eens te organiseren. Ook het carrouselrijden laten ze niet voorbijgaan. Drie ruiters deden de afgelopen jaren mee, als Musketiers en als verpleegsters.

Kortom, de maandaggroep is een hechte, karakteristieke groep!


Terug naar Actueeloverzicht