Jan, wie kent hem niet?

Jan, wie kent hem niet?

Jan: wie van de manege kent hem niet?

In het dagelijkse leven werkt Jan in Haaksbergen als emballagemedewerker. In zijn vrije tijd is hij vrijwilliger bij de manege, al sinds 1974! Toen de manege werd gebouwd trok dat de aandacht van Jan en zijn vier broers. Toentertijd woonden ze zelf nog aan de Slagmanweg. Sindsdien is Jan niet meer bij de manege weg te denken. Hij heeft dan ook al veel veranderingen meegemaakt.

Uiteraard zag de manege er vroeger anders uit dan in de huidige staat. Er waren toen maar zeven paarden. De stallen hadden als scheidingen stevige balken, die regelmatig moesten worden gerepareerd, of met carbolineum moesten worden ingesmeerd. Bij het paard Ben kan je nog wat balken van de vroegere stallen zien. En er is nog veel meer veranderd. Tegenwoordig zie je Jan op de trekker zitten om de rijbaan glad te maken, maar hij deed dat ooit te voet, met bats en hark.

Jan doet verder weideverzorging, poetst paarden, loopt mee met de lessen, doet weekenddienst, et cetera.

Tegenwoordig komt hij doordeweeks dagelijks ‘s avonds bij de manege. Hij brengt de instructie tijdens de lessen een lekker bakje koffie, maakt desgevraagd de rijbaan glad. Hij voert hooi en veegt, samen met ruiters uit de laatste les, het gangpad schoon na het laatste uur. Zo nodig springt hij bij met hooi uitladen en andere werkzaamheden.

Dat is wat een trouwe vrijwilliger als Jan doet!


Terug naar Actueeloverzicht